Søk arrangement
Den russiske bjørnen – fra 1600-tallet til dagens Russland
 • Tid:
  søndag 14. mar 2021
 • Klokken:
  14:00- 16:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 175,-
Pris nettstrømming:
 • 109,-
 • Tid:
  søndag 14. mar 2021
 • Klokken:
  14:00- 16:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 175,-
Den russiske bjørnen – fra 1600-tallet til dagens Russland

Dobbeltforedrag med historiker Halvor Tjønn og journalist og Russlandkorrespondent Morten Jentoft.  

Del 1: Det russiske imperiet – fra sammenbrudd til triumf 

På begynnelsen av 1600-tallet er Russland i ferd med å gå under. Tronrøvere og falske tsarsønner inntar scenen mens svensker og polakker invaderer landet. Russlands framtid står på spill. Etter et drøyt tiår med kaos blir stabiliteten gjenopprettet, men Russland forblir isolert, åndelig og økonomisk. På begynnelsen av 1700-tallet forvandler Peter den store – ved hjelp av hensynsløs maktbruk – Russland til en europeisk stormakt. Regimet hans fører til en konservering av en hierarkisk, autoritær og voldelig samfunnsorden der folkeflertallet – bøndene – lever som slaver.

Halvor Tjønn

I generasjonen etter Peters død befinner Russland seg i skyggen av den store reformatoren. Alle andre maktinstitusjoner bortsett fra tsaren er avskaffet. Samtidig mangler det herskende Romanov-dynastiet mannlige tronfølgere. Konsekvensen blir en rekke statskupp. Statskuppenes epoke tar slutt idet Katarina den store i 1762 rydder sin ektemann Peter III av veien og selv overtar makten. Det russiske imperiet er en fortsettelse av suksessen Russland blir til. Boken gir et fargerikt bilde av vårt naboland i øst og danner samtidig et bakteppe for forståelsen av dagens samfunnsforhold i Russland, ikke minst landets konflikter med Vesten og med Ukraina.

Gjennom mer enn 30 år som journalist, kommentator og forfatter har Tjønn fulgt de store konfliktene i vår tid. I 1986 begynte han å arbeide i Aftenpostens utenriksredaksjon, og fra og med høsten 1990 og fram til og med 2011 arbeidet han i alt tre perioder som korrespondent i Moskva. Dette omfattet Sovjetunionens sammenbrudd, den kaotiske Jeltsin-epoken og så innstrammingen konsolideringen av Russland under Vladimir Putin.

Del 2: I grenseland – om norsk og russisk etterretning 

5. desember 2017 blir Frode Berg arrestert i Moskva. Halvannet år senere blir den pensjonerte grenseinspektøren dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Frode Berg soner to år i det beryktede Lefortovofengslet. Bak murene blir han servert kålsuppe og tynn grøt, gjennomfører løgndetektortester og får fra cellekamerater av ulik støpning vite mye om hva som foregår i kulissene i dagens Russland. Samtidig forsøker han å forstå hva som skjedde da han sa ja til å være kurer for en bekjent i den norske etterretningstjenesten. Tvilen gnager i ham. Hvor lenge blir han sittende? Kommer han ut i live? Får han noen gang se sine kjære igjen? Hele tiden fører han dagbok. Mot slutten skriver han: «Jeg er tynnslitt psykisk og her må både de som sendte meg og norske myndigheter ta ansvar. Jeg har grått noen tårer, men P og J og noen andre skal få gråte når jeg er hjemme.»

Morten Jentoft

15. november 2019 blir Berg benådet. Nå forteller han for første gang hele historien om et drama som satte forholdet mellom nabolandene Russland og Norge på prøve – en historie som blir gitt viktig kontekst og nødvendig kritisk distanse ved at forfatteren er Norges fremste Russland-reporter, Morten Jentoft.

Morten Jentoft er journalist i NRK, der han han blant annet har vært kanalens utenrikskorrespondent i Russland gjennom to perioder. Jentoft snakker samisk, finsk og russisk. Han er nå aktuell med I grenseland. Historien om Frode Berg og livet på innsiden av norsk etterretning og russiske fengsler. Jentoft har tidligere utgitt De som dro østover (2001), Mennesker ved en grense (2005), Døden på Kola (2008), Radio Moskva (2012) og Finland 1918 (2018).

Andre kommende arrangementer

Søndag 7. mar 2021 kl 14:00
Bli med på en reise gjennom menneskeheten historie, fra neandertalerne – folket som forsvant til starten på Homo Sapiens i Afrika og helt opp til moderne tid. 
Mandag 8. mar 2021 kl 19:00
Journalist og forfatter Hege Duckert setter endelig kvinnene i sentrum og beskriver norsk kvinnehistorie slik den aldri har vært fortalt før.
Tirsdag 9. mar 2021 kl 19:00
Den selvlærte biologen og etnografen Carl Alfred Bock ville opp og fram, klatret høyere enn ventet, og falt dypere enn fryktet i jakten på The Missing Link.
Onsdag 10. mar 2021 kl
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Torsdag 11. mar 2021 kl 19:00
Hvorfor skal kvinners mager helst være helt flate, mens andre kroppsdeler gjerne kan være store og svulmende?
Lørdag 13. mar 2021 kl 13:00
Brageteateret inviterer til en veldig viktig togreise til Lillehammer. 
Load More