Den knyttet østens og vestens riker sammen. Silkeveien har båret herskere som Alexander den store, Djengis Khan og Timur Lenks. Nå blåser stormaktene liv i den eldgamle, sagnomsuste handelsruten igjen.
Navnet Sentral-Asia ånder av tusenårig historie og eventyr. Ikke noe sted blir konturene av Silkeveiens historie og arkitektur tydeligere enn i regionens gamle steder og landskaper, der Alexander den store, Djengis Khan og Timur Lenks riker oppsto, strålte en tid for så å falle fra hverandre.
Og her går Silkeveien, den eldgamle handelsveien som forbandt Europa med det fjerne Østen.
I mange hundre år var området preget av persisk innflytelse, noe som blant annet kan merkes ved endelsen -stan, som er persisk for sted eller land. I moderne tid ble landene i stor grad innlemmet i Sovjet-Unionen – og fikk igjen sin frihet etter oppløsningen av Sovjet-samveldet i 1989. I dag er regionen et av verdens mest interessante reisemål.
Denne kvelden får Litteraturhuset Fredrikstad besøk av Kjell Dragnes, som har reist mye i dette området. Dragnes er tidligere utenriksredaktør i Aftenposten. Han har vært avisens korrespondent tre ganger, hvorav to perioder i Moskva, og en periode i London. Han har også bakgrunn fra Forvarets Høyskole og fra NTB og NRK.
Kjell Dragnes tar publikum med på en reise gjennom Sentral-Asia, tilbake i tid – og ikke minst til dagens geopolitiske spill, der Kina med sin «Belt and Road»-initiativ har ambisjoner om å igjen gjøre Silkeveien til en viktig handelsåre mellom øst og vest.
Se flere bilder fra Silkeveien under her (klikk på bildet for å se bildegalleri).