Verdens eldste karikaturtegning er rundt 15 000 år gammel, siden da har karikaturtegnere stått i første rekke som forsvarere av ytringsfriheten. Mange av dem har betalt en høy pris for arbeidet sitt.
Denne kvelden møter vi en av våre egne karikaturtegnere: Christian Bloom. Vi får også et innblikk i karikaturens historie fra Erle Marie Sørheim.
Satiretegneren fra Fredrikstad
Sjansen er stor for at du allerede har sett tegningene av Christian Bloom. I 8 år leverte han illustrasjoner til artikler i VGs helgemagasin. 400 tegninger ble det, med Blooms særegne perspektiv og unike strek. To av dem ble kåret til «Årets Avistegning» mens fanskaren vokste. Nå har han samlet tegningene i en egen praktbok: BLOOM 2016 – 2020. Tematikken i Blooms verden er universell: Nærhet og avstand. Kjærlighet og kjøpekraft. Klima, teknologi, det moderne livet.
Historisk foredrag
Hvorfor faller det oss så naturlig å skape satire, og hvorfor kan den provosere mer enn tusen ord? I Erle Marie Sørheims foredrag går vi gjennom historien, fra hulemaleriene og frem til vår egen tid, i jakten på karikaturtegningens essens. Du vil få høre historien om verdens første satiretegning, om hvorfor demokratene har et esel som symbol – og om hvordan det å sette Muhammed-karikaturene på trykk har preget livet til tegnere og redaktører. Og ikke minst: Hvordan ser fremtiden til satiretegningen ut?