Camilla Collett gikk foran

I serien Hjorths litterære fristelser byr vi denne gang på et glødende foredrag om Camilla Collett.

Vigdis Hjorth mener litteraturen kan si oss alt om å være kvinne i dagens samfunn. I dette foredraget ser hun nærmere på Camilla Collet og de som har fulgt etter henne.

Camilla Collett (1813-1895) var en pionér – både som romanforfatter og kvinnesaksforkjemper. Hun er best kjent for sin ene roman, Amtmandens Døtre, som drøfter kjærlighetsekteskap kontra fornuftsekteskap, og viser hvilke begrensede muligheter kvinner har til å bli lykkelige i ekteskapet

Vigdis Hjorth deler sine beste anekdoter og refleksjoner fra våre klassiske litterære perler. Seks ganger i 2022 levendegjør hun noen av våre aller fremste forfattere og forfatterskap. Vigdis Hjorth er en uforglemmelig formidler og bruker hele sitt spektakulære følelsesregister når hun forteller. Kom, nyt og lær!

Dette er litteraturen som ikke bare har formet samfunnet og historien vår, men også av vår egen oppfatning av hvem vi er som mennesker. Vigdis Hjort er en nestor i litteraturhistorien og, ikke minst, i de psykologiske og filosofiske labyrintene litteraturen snirkler seg gjennom.

I vår lot hun oss møte Tove Ditlevsen, Sigrid Undset og Herman Wildenvey. Og denne høsten gleder vi oss over Alf Prøysen, Rolf Jacobsen og Camilla Collett.

Disse kommer senere i høst:

Torsdag 27. oktober kl 1900

Alf Prøysen og Rolf Jacobsen – en varm og en kald

Denne kvelden møter vi to samtidige veldig ulike norske poeter: Alt Prøysen/Rolf Jacobsen.

Vigdis Hjorth formidler levende den store betydningen Alf Prøysen hadde for Hjorth i oppveksten og om hvordan hun som voksen og mor leste «Tømmer» på familiens hjemlige julaften. Hun setter den frie Alf Prøysen inn i en spennende kontrast til den mer kontrollerte og pretensiøse lyrikeren Rolf Jacobsen: revyartisten og sirkushesten opp mot den påtatte modernistiske dikteren: «Alf har et varmt hjerte. Rolf har en kald smerte».

Torsdag 24. november kl 1900

Dag Solstad – mesteren og bøkene

Vigdis Hjorth boltrer seg i Dag Solstads forfatterskap. Dag Solstad debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av landets mest markante forfattere.

Solstad har fått en nesten uoverskuelig rekke med priser. I dette foredraget møter vi forfatteren og forfatterskapet gjennom Vigdis Hjorths blikk, både som forfatterkollega og som leser.

Camilla Collett gikk foran

Hjorths litterære fristelser

Tid: onsdag 21. september 2022

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 120 (pluss bill.avg. kr 10) ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev