Boklansering: Industribyen Fredrikstad – fra plankær og værstekællær til moderne byutvikling

Få andre norske byer opplevde en så kraftig vekst som Fredrikstad fra 1850-tallet. Denne kvelden lanserer Jens Olav Simensen sin nye bok om industrieventyret byen vår opplevde.

Det startet med sagbruk og teglverk, men ikke lenge etter kom mekanisk industri og skipsbygging. Fra slutten av 1800-tallet og frem til 1970-tallet var Fredrikstad en av Norges viktigste industribyer med utallige små og store bedrifter og tusenvis av arbeidere med skitt under neglene. Hvordan så byen, industrien og arbeidsplassene ut? Hvordan preget dette industrieventyret Fredrikstad og alle som bodde her?

Gunnar Nilsen og Stabburet var og er en hjørnestensbedrift i Fredrikstad

I sin nye bok Industribyen Fredrikstad – fra plankær og værstekællær til moderne byutvikling tar forfatter og lokalhistoriker Jens Olav Simensen oss tilbake til Fredrikstads stolte fortid.

Med historiske bilder og fortellinger gir han oss et unikt innblikk i denne viktige perioden i byens historie. Vi skal på besøk til de store industribedriftene, som Fredrikstad Mekaniske Verksted, Stabburet og Brynildsen fabrikker og mange andre – men også til noen av de mindre.

Simensen beskriver livet på arbeidsplassene og i byen – og forteller hvordan industrien formet byen og menneskene som bodde i den.

Men også hva som skjedde. I dag er det knapt rester etter disse bærende næringene. Byen har fått nye ben å stå på. Men hva hendte med industrien fra 1850 og fram til dag?

Etter boklanseringen blir det en samtale med ledende personer fra dagens næringsliv i Fredrikstad: Hva skal byen leve av i fremtiden? Hvordan forvalter vi industriarven slik at også fremtidige generasjoner kan få oppleve den fremgangen våre forfedre- og mødre gjorde for 100 år siden.

Boken er til salgs før og etter arrangementet.

Få også med deg:

  • Søndag 24. september: Klondyke i Fredrikstad. Teglverkenes storhetstid. Med Svein Skahjem. Les mer her.
  • Søndag 5. november: Klondyke i Fredrikstad: Da vi ble Plankebyen. Med Svein Skahjem. Les mer her.

Du møter:

ens Olav Simensen

Jens Olav Simensen er lokalhistoriker og forfatter. Han har bakgrunn som journalist og som redaktør i lokalavisen Demokraten.

Flere navn kommer…

Boklansering: Fra plankær og værstekællær til moderne byutvikling

Lokalhistorie

Tid: onsdag 06. desember 2023

Klokken: 19.00 - 20.15

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev