Dansekunstner Live Skullerud fra Fredrikstad møter forfatter og rosenterapeut Lene Dieserud til en samtale om berøringens​ betydning for enkeltmennesket og samfunnet, og viser en ny kortfilm skapt som en respons til den pågående pandemien.

Fra vi fødes til vi dør er berøring tilstede – vi berører hverandre, oss selv og våre omgivelser. Berøring er en nødvendig og iboende del av menneskets liv som sjelden blir satt ord på, men som i lys av pandemien har blitt et tema vi alle må forholde oss til på nye måter. Hva er det vi mister når vi ikke får vært i fysisk kontakt med hverandre? Hvorfor er berøring så viktig? Hvordan kan man forholde seg til berøring når man er alene?

Kortfilmprosjektet ​Berørelser ​er en kunstnerisk respons på resultatet av smitteverntiltakene og utforsker temaet berøring​ i​ nnenfor et soloformat. ​Berørelser e​r et samarbeid mellom danser og koreograf Live Skullerud, videokunstner Sven Olav Solberg og bassist Rodrigo Villagra. I tillegg til kortfilmen vil det bli vist en ny trailer for forestillingsprosjektet ​Beretninger om berøring ​med opptak fra en arbeidsvisning på St.Croix-huset i desember 2019.

Intervjuet med Lene Dieserud tar utgangspunkt i de to dansefilmene og er en del av Skulleruds arbeid med å utforske temaet berøring i en kunstnerisk sammenheng. Samtalen legger til rette for et møte mellom ulike fagfelt og vil være en samtale ​om berøringens betydning for enkeltmennesket og samfunnet – både generelt og i lys av nåværende krisesituasjon – og om hvordan dansen kan være et redskap for å snakke om berøring og interaksjon.

Live Skullerud

 

Live Skullerud​ fra Fredrikstad (f. 1996) fullførte sin bachelor i utøvende samtidsdans ved Universitetet i Stavanger i 2018 og jobber nå frilans som skapende og utøvende dansekunstner med base i Fredrikstad og Stavanger. Live danser for det London/Stavanger-baserte dansekompaniet Hagit Yakira Dance, i tillegg til å medvirke i flere enkeltstående produksjoner og skape egne prosjekter.

Det siste året har Live vært å se på scener ved blant annet Operahuset i Oslo, Sadler’s Wells i London og Bådteatret i København, i tillegg til ulike lokale scener. I 2020 er Live «årets spire» i mentorprogrammet SPIRE, et samarbeid mellom Tou Scene og Regional Arena for Samtidsdans i Stavanger, og deltaker i talentprogrammet TILT Grow med Panta Rei Danseteater.

Live engasjerer seg i å skape og utøve dansekunst med et ønske om å formidle dans til et bredt publikum, og er opptatt av å skape et lekent, fysisk uttrykk i grenseland mellom det personlige og det universelle.

 

Lene Dieserud​

Lene Dieserud​ (f. 1969) er forfatter av fagboken ​Berøring – i omsorg og lindring​ (Fagbokforlaget). Boken har vært anbefalt litteratur på utdanning innen folkehelse og på flere videreutdanninger innen helse- og omsorgsfag, og er aktuell for dem som ønsker å være mer bevisst på berøringens plass i eget liv. Lene er utdannet rosenterapeut og har vært veileder i grunnutdanningen i Rosenmetoden. ​Rosenmetoden er en kroppsorientert psykoterapeutisk metode utviklet av den tyske-jødiske fysioterapeuten Marion Rosen​.

Lene har tilleggskompetanse i flere metoder innen berøring, kommunikasjon og samspill: spedbarnsmassasje, taktil berøring, miljøbehandling, Marte Meo og coaching. Hun har også bakgrunn som sivilmarkedsfører fra Norges Markedshøyskole (BI), og næringslivserfaring fra kvalitative metoder i markedsanalyse.

Hun har praktisert ved en smerteklinikk og i eldre- og demensomsorgen, samt som frivillig ved Hospice Lovisenberg. Lene har over en årrekke bidratt til kompetanseheving innen ikke-medikamentell behandling basert på berøring. Hun har vært veileder på fagutviklingsprosjekter og undervist på opplæringsprogram i Oslo kommune og ved en rekke fagskoler, høyskoler og universitet.

 

Med støtte fra:

 

 

 

 

 

Beretninger om berøring​ – dansefilm og sofaprat

Digitalt

Tid: torsdag 28. mai 2020

Klokken: 20.00 - 21.00

Pris: gratis

95977631 (Frivillig vippsbeløp)

Arrangør:

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev