The Book of Veles: Fotografen som lurte verden

Jonas Bendiksen er en av verdens fremste fotografer. Med sin fotobok «The Book of Veles» lurte han alle – med fake news.

Den nordmakedonske småbyen Veles ble verdenskjent som episenteret for produksjon av falske nyheter under det amerikanske valget i 2016. Lokale ungdommer opprettet hundrevis av klikkagn-nettsteder som utga seg for å være amerikanske nyhetsportaler, og tjente raske penger da nettsidene ble spredt til millioner av amerikanere via sosiale medie-algoritmer.

Internasjonale medier valfartet til Veles for å rapportere om dette nye knutepunktet for desinformasjon.

Det gjorde også den norske Magnum-fotografen Jonas Bendiksen, som oppdaget at Veles også er navnet på en Loke-aktig slavisk bjørnegud, kjent for å spre kaos, fanteri og løgner. Myten om Veles formidles også i den angivelige oldtidsteksten Veles’ bok, som etter å ha villedet forskere og publikum i flere tiår nå er ansett som en forfalskning.

Med disse historiene som bakteppe skapte Jonas Bendiksen The Book of Veles; en fotobok fra 2021 som mottok rosende omtale fra et samlet dokumentarfotomiljø, men som til slutt ble avslørt av Bendiksen selv som noe helt annet enn den utga seg for å være.

The Book of Veles er både et oppgjør med Bendiksens egen karriere som klassisk fotojournalist, så vel som et eksperiment for å utforske hvor teknologien leder fotografiet i nær fremtid.

Bendiksens inviterer i dette fototforedraget publikum inn i en hengemyr av alternative fakta, AI-tekster, avatarer og Facebook-troll, og ta opp de samfunnsmessige spørsmålene som syntetisk informasjon bringer på banen.

Du møter:

Jonas Bendiksen

Jonas Bendiksen (født 1977) er fotograf. Bendiksens bilder er blant annet publisert i National Geographic, GEO, Newsweek, Vanity Fair og The Sunday Times. Han startet sin karriere som 19-åring som praktikant ved London-kontoret til Magnum Photos, og er i dag fullverdig medlem av Magnum Photos.

Dette arrangementet er en del av

Dokumentarfestivalen Kontrast, 18.-23. april 2023:

Se hele programmet her, kjøp festivalpass og få med deg alt som skjer.

The Book of Veles: Fotografen som lurte verden

Dokumentarfestivalen Kontrast

Tid: fredag 21. april 2023

Klokken: 20.00 - 20.45

Pris: 130 ,-

Se info om festivalpass nederst i teksten

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Dette arrangementet er en del av dokumentarfestivalen Kontrast 2023. Du kan kjøpe festivalpass til alle arrangementene hele uka her.

KJØP FESTIVALPASS

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev