Søk arrangement
Axel Jensen, kvinnene og Fredrikstad-bohemen
  • Tid:
    søndag 26. jan 2020
  • Klokken:
    14:00- 15.15
  • Arrangør:
    • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
  • 120,-

Hør den fascinerende historien om en glemt del av Fredrikstads historie. Brageprisvinner Torgrim Eggen i samtale med Håvard Rem om sin nye bok.

Forfatteren Axel Jensens liv ble et fantastisk, kaotisk og myteomspunnet eventyr, og Torgrim Eggen har som den første samlet trådene til dette enestående kunstnerlivet. Axel Jensen er regnet som en av de helt store forfatterne i etterkrigstiden. Han bodde en betydelig periode av sitt liv i Fredrikstad, hvor han ble en del av «Fredrikstad-bohemen», en gruppering av kunstnere som kretset rundt det kreative og kjente Plus-miljøet i Gamlebyen på 1960- og 1970-tallet.

I Søndagssalongen tar Torgrim Eggen oss med tilbake i tid. Vi får høre om Axel Jensens kaotiske tid og vennekrets i Fredrikstad, og ikke minst de mange kvinnene i hans liv. Trekantdramet med Leonand Cohen og Marianne Ihlen er velkjent.

Om boken:

AXEL er den første uautoriserte biografien om dette enestående kunstnerlivet. AXEL forteller om hvilke ideer og begivenheter som skapte ham, og om Axels eget bidrag til å skape den verdenen vi har rundt oss i dag.

Axel var den siste av sitt slag. Nei, den eneste.

Axel Jensen (1932-2003) var arvingen til et kjøttimperium som vendte ryggen til pølsene og i stedet ble opprører, eventyrer, sjømann og forfatter. En fluktvei, kalte han det. Han oppfattet seg som en outsider, både i den velstående familien og i skolemiljøet på Oslos vestkant, men han forble også en outsider i det litterære Norge – selv om han regnes som en av etterkrigstidens mest sentrale og nyskapende forfattere.

Jensens liv ble et fantastisk, kaotisk og myteomspunnet eventyr som ofte gikk i ett med hans egne bøker. I livet og som forfatter var han en nomade og en kosmopolitt. «Hjem» var et fremmedord for Axel. Han var rusmisbruker, voldelig, en lystløgner, kronisk upålitelig i pengesaker og fullstendig uegnet som ektemann og far.

Med boken AXEL ble Torgrim Eggen vinner av Brageprisen i sakprosa 2019.