Aviskrigen – før og nå

De kjempet en knallhard kamp om leserne i flere tiår: Fredriksstad Blad mot Demokraten. VG mot Dagbladet. Hva skjedde i kulissene– og hvem er hovedkonkurrenten i dagens aviskrig?

Denne kvelden samler vi flere lokale og nasjonale medieledere for å kaste lys over den intense mediekampen og nyhetskrigen som raste mellom de to store i Fredrikstad: Fredriksstad Blad og Demokraten. Og på nasjonalt plan: VG mot Dagbladet.

Dag etter dag kjempet avisene om de beste forsidene, de beste nyhetene og om oppmerksomhet. Tilbudet ble utvidet til søndagsaviser og på nasjonalt plan brukte de to store enorme redaksjonelle ressurser for å være først og best med det siste. Avishistorie er lokalhistorie: Fredriksstad Blad og Demokraten er en viktig del av byens felles hukommelse. Og dermed identitet.

Hva skjedde i redaksjonslokalene på 1970-, 80- og 90-tallet? Hvordan tenkte redaktørene og journalistene? Hvordan jobbet de?

Så kom nettet – noe som raskt gikk ut over nummer to-avisene.

Deretter kom sosiale medier. Og kampen om folks tid og oppmerksomhet. Som igjen endret medievanene så fundamentalt at vi ennå ikke vet hvor det hele ender.

Hvor står kampen nå? Hva er dagens aviskrig? Er det en kamp dagens mediehus kan vinne? Eller vil TikTok, Facebook og Instagram stikke av med klærne?

Du møter:

Torry Pedersen  ble født i Fredrikstad i 1957, og startet som journalist før han ble redaktør. Han har vært nyhetsredaktør i Fredriksstad Blad på 1980-tallet, og senere nettredaktør, nyhetsredaktør og sjefredaktør i VG. I 2017 ble han direktør for Schibsted Norge.

John Arne Markussen var sjefredaktør i Dagbladet fra 2011 til 2018. Han begynte å jobbe i avisa allerede i 1977 som sommervikar. Siden arbeidet han som som journalist, utenrikskorrespondent og nyhetsredaktør i Dagbladet. I dag er han selvstendig næringsdrivende og arbeider som rådgiver innen forretningsutvikling, kommunikasjon og ledelse.

Grete Ruud er fra Råde og har jobbet i Vestfold Arbeiderblad, Forbrukerrapporten, NRK Østlandssendingen, ukebladet KK og Hamar Arbeiderblad, før hun i 1995 begynte i VG som nyhetsleder. Her ble hun senere en del av redaktørkorpset. I perioden 2013 til 2021 var hun distriktsredaktør for NRK Østfold/Viken.

Jens Olav Simensen var ansvarlig redaktør i Fredrikstad-avisa Demokraten fra 1990-1993, da aviskrigen raste på det verste lokalt. Han har  også jobbet sentralt i A-pressen, og er lokalhistoriker og forfatter med en rekke bokutgivelser bak seg.

René Svendsen er sjefredaktør i Fredriksstad Blad. Han har tidligere jobbet i Nettavisen og Schibsted/VG. Han var Fredriksstad Blad første nettjournalist i 1995.

Siri Zachariassen er tidligere journalist i NRK og Fredriksstad Blad. Hun var mangeårig redaktør i Østlandets Blad. I dag jobber hun blant annet med rekruttering som konsulent i selskapet EPICO-IT A/S. Hun er bosattt i Fredrikstad. Hun leder samtalen denne kvelden.

Aviskrigen – før og nå

Samfunn

Tid: torsdag 07. mars 2024

Klokken: 19.00 - 20.30

Pris: 160 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev