Søk arrangement
Åpningskveld – Ord i Grenseland
 • Tid:
  torsdag 2. sep 2021
 • Klokken:
  18:00- 22:30
 • Arrangør:
  • Ord i Grenseland
Pris:
 • Åpning, lokal festaften og konsert: 400,-
Det er mulig å kjøpe enkeltbillet til kun konsert: kr 300,-
 • Tid:
  torsdag 2. sep 2021
 • Klokken:
  18:00- 22:30
 • Arrangør:
  • Ord i Grenseland
Pris:
 • Åpning, lokal festaften og konsert: 400,-
Det er mulig å kjøpe enkeltbillet til kun konsert: kr 300,-
Åpningskveld – Ord i Grenseland

Velkommen til åpningskveld med lokal festaften og konsert.

Årets tema er Kjære mor. Vi får oppleve samtaler om bøker, der morsrollen i alle dens sterke, sårbare og skjøre varianter er belyst.

Sted: Litteraturhuset Fredrikstad

KL 1800 Åpning

 • Åpningstale «Kjære mor» ved Monica Isakstuen
 • Prisutdeling av Fredrik Halvorsens legat
 • Musikalske innslag fra Sunniva Berg

Åpningstale: Kjære mor
I år holdes åpningstalen av Monica Isakstuen. Monica er en av landets fremste forfattere, og hun bor i Fredrikstad. I sitt forfatterskap har hun berørt morsrollens mange sider i flere av romanene sine. Hun hadde sitt litterære gjennombrudd i 2016, da hun mottok Brageprisen for Vær snill med dyrene. I 2018 fikk romanen Rase like stor suksess. I denne teksten utforsker hun det eksistensielle i å være deltidsforelder for et barn. Vi er stolte av at Monica kaster glans over årets festival og skyter startskuddet for Ord i Grenseland 2021. (Foto: Gyldendal Forlag)

Isakstuen-Monica- Gykdendal norsk forlag

Musikalske innslag
I løpet av kvelden får vi musikalske innslag av vår egen Sunniva Berg, Sunniva er et musikalsk multitalent fra Skjeberg. Hun begynte med klassisk sang, men har med årene beveget seg mer over i grenseland mellom folkemusikk og jazz, og hun mestrer et stort antall instrumenter. Hun har en unik evne til å formidle historier på tvers av tid, sjangre og landegrenser. På Ord i Grenseland har hun fått stikkordene Kjære mor. Kjenner vi Sunniva Berg rett, blir resultatet magisk. (Foto: Veronica Van Groningen)

 

Sunniva Berg foto Veronica

Prisutdeling
Også i år deler vi ut Fredrikstad Næringsforenings pris Fredrik Halvorsens legat. Prisen deles ut til en lokal forfatter. I 2019 gikk prisen til Monica Isakstuen, og i fjor gikk prisen til Ida Fjeldbraaten, som debuterte med romanen Jerv i 2020. (Foto er av fra prisutdelingen i 2020, tatt av Veronica Van Groningen)

Bokbad med prisvinneren
Prisvinneren møter Christine Haugsten Ellefsen til samtale. 

Prisutdeling

Kl 1915 Feiring av friby

 • Innledning ved Ole-Henrik Holøs Pettersen
 • Samtale med Soudabeh Alishahi

En feiring av friby
Endelig har Fredrikstad blitt en friby. En friby er en by som har påtatt seg å være vertskap for en forfulgt forfatter, skribent, musiker eller kunstner i opptil to år. I Norge står ytringsfriheten sterkt og takhøyden er stor. Dette ser vi også i kunsten vår. I noen land blir man forfulgt og fengslet for å skrive om kjærlighet, homofili og kvinnesak. Ved å være en friby tar Fredrikstad ikke bare et klart standpunkt mot angrep på ytringsfriheten, men bidrar også konkret til å hjelpe et menneske.

Innledningen er ved Ole-Henrik Holøs Pettersen, som er direktør for kultur, miljø og byutvikling (kst.).

ole henrik

Oslos første FRIBY-forfatter
Vi vet ikke hvilken forfatter som kommer til Fredrikstad ennå. Det vil, av sikkerhetsmessige årsaker, ikke bli kjent før personen er på plass her. Derfor har vi invitert Oslos første friby-forfatter: Soudabeh Alishahi (1963). Hun er en iransk forfatter og ble Oslos første fribyforfatter i 2001. Som kvinne i Iran fikk hun ikke publisert tekstene sine, verken noveller, romaner eller teaterstykke. Ikke før i 1999. Da fikk hun publisert en novellesamling. Denne gjorde det umulig å bli i landet.

Samtalen ledes av Eva-Britt Syversen, som er bibliotekar i Fredrikstad og en av koordinatorene for friby.

Alishahi-Soudabeh- Gyldendal forlag

Kl 2015 LOKAL FESTAFTEN

Vi møter to av våre lokale forfattere: Lene Julsen og Marit Øgar Aasbrenn, før det blir konsert med våre lokale stjernesangere Pernille Heckmann og Ingrid Heckmann Hagen.

Minner om mormor
Da Marit Øgar Aasbrenn var 13 år, mistet hun mormoren sin, Olea Magnussen. Selv om det er livets gang, danner det spesielle spor i sinnet når barn mister noen som står dem nær. Personlig, men ikke privat, forteller hun historien om første generasjon by-barn og deres forhold til besteforeldrene, som fremdeles bor på landet. Boka er et illustrert tidsbilde fra forrige århundre og samtidig en allmenn fortelling om hvordan ikke bare mor, men også mormor kan bety svært mye for et barn.

Samtalen ledes av Bjørg Gjærdingen. Bjørg bor i Fredrikstad og er av mange sett på som bøkenes mor i Fredrikstad, etter flere år i bøkenes tjeneste på Fredrikstad Bibliotek og i sin familiedrevne bokhandel.

Marit-Aasbrenn-til-ord-i-grenseland

En mors reise
Lene Julsen er journalist og skribent. Hun er fra Fredrikstad, og startet sin journalistiske karriere som 14-åring i Fredriksstad Blad. Hun debuterte som forfatter i 2017 med boken Naturmannen og jeg. Lene gjennomgikk en kraftig fødselsdepresjon etter at hun fikk datteren Sofia, og hun merket symptomer på angst og utmattelse. I hennes siste bok Redd deg selv først er målet hennes å finne ut hvordan hun kunne ramle så sammen og, enda mer, hvordan hun klarte å reise seg igjen.

Samtalen ledes av Erik Skauen. Erik er gruppeleder i bystyret og utvalgsleder i Kultur og Miljø. I tillegg er han en svært ivrig friluftsmann.

Lene Julsen-kopi

Kl 2130 Konsert med mor og datter

Pernille Heckmann og datteren Ingrid Heckmann Hagen synger sammen. Pernille er mest kjent for sin kritikerroste forestilling «Piaf på norsk», i tillegg til en rekke hovedroller i kjente musikaler. I februar har hun premiere på en forestilling med Jacques Brels vakre musikk. Hun er utdannet ved Complete Vocal Institute i København og ved Bårdar. Datteren Ingrid er utdannet ved Arts Educational Schools og Emil Dale Academy i London. Nå går hun første året på musikallinjen på Balettakademien i Gøteborg. Hun vært aktiv i Fredrikstads teatermiljø. I 2013 var hun med på suksessen Annie på Folketeateret i Oslo, og hun har spilt rollen som Serena Katz i Fame på Parkteateret i Moss.

Det er mulig å kjøpe billett til bare konserten. Pris: 300
Kjøp billetter her. 

pernille-kopi

Vil du kjøpe festivalpass? Følg linkene:

Festivalpass (torsdag, fredag og lørdag) kr 1200

Dagspass torsdag kr 400

Dagspass fredag kr 600

Dagspass lørdag kr 800

Enkeltbilletter til bokbad koster kr 160,-.

Ord i Grenseland støttes av:

Andre kommende arrangementer

Søndag 26. sep 2021 kl 15:00
Hør den dramatiske fortellingen der Jon Magnus følger en utvandrers liv gjennom 70 år i Amerika. Vi møter Svein Skahjem som forteller om Østfolds utvandrere.
Mandag 27. sep 2021 kl 18.30
En liten sensasjon! Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Mandag 27. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: mennesker og mikrobers kamp for å overleve.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: krigen mot terror.
Torsdag 30. sep 2021 kl 18:00
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser.
Load More