Velkommen til festivalfredag.

Årets tema er Kjære mor. Vi får oppleve samtaler om bøker, der morsrollen i alle dens sterke, sårbare og skjøre varianter er belyst.

Kl 1800 Humles hyllest til mamma

Festivalfredagen åpnes av Andreas Humlekjær, alias Humle. Andreas har gitt ut flere album, og han er fra Fredrikstad. Han er utdannet skuespiller og har jobbet som det i 5 år. Mens han studerte oppdaget han talentet han hadde for å skrive musikk. Nå kommer han til oss med låta Ser gjennom meg, som er en hyllest til hans egen mor og til alle andre mødre.

Ser gjennom meg, humle

Kl 1815-1900 En mor på trygd

Mamma er trygda (2020) er den sanne historien om Marit Wilhelmsen, siddis, engasjert lærer, kreftsyk og så – trygda. Og hun er mammaen til Mimir Kristjanson, forfatter, politiker og samfunnsdebattant. Dette er en fortelling om tiår med en alvorlig kreftsyk mamma, om drømmer som brast, om å foreta en klassereise bratt nedover. Det er en fortelling om å leve med en mor som har så store smerter at tenåringssønnen ikke ser noen annen mulighet enn å kjøpe hasj til henne i skolegården. Mimir Kristjanson skriver frem hennes historie med varme og humor – men det er også et politisk skrift. Hva gjør det egentlig med et menneske å leve på uføretrygd? Hvordan tar verden deg imot og hvordan er det å ha en mamma på trygd? 

Samtalen ledes av Christine Haugsten Ellefsen. Christine Haugsten Ellefsen er historiker og formidler og bor i Fredrikstad.

Bilde av Mimir Kritsjansson

Kl 1915-2000 En kronglete kjærlighet

I 2019 skrive Tiril Broch Aakre (1976) romanen Mødre og døtre. Den handler om ett av de 593 selvmordene som fant sted i Norge i 2017. Det ble en bok om det mørkeste mørket, og det lyseste lyset. Det er en historie om sorg, om kronglete kjærlighet og om psykisk helse. Men det er også en historie om latter. Det handler om å være datter og om å være mor. Om å være pårørende. Tiril Broch Aakre er en norsk forfatter som bor i Hakadal. Hun debuterte med diktsamlingen Kniplinger høsten 2013. Våren 2015 kom hennes første roman, Redd barna. Den ble valgt ut som en av de norske titlene som NORLA presenterte på bokmessa i Göteborg og Frankfurt i 2015. (Foto: Heidi Furre)

Samtalen ledes av Monica Isakstuen. Monica bor i Fredrikstad og har vunnet flere priser for sine romaner og skuespill.

Tirill Broch Aakre foto Heidi Furrre

Kl 2015-2100 Galskap og kjærlighet

Sandra Lillebø og Bruno Jovanović skriver begge om mødre som sliter psykisk.

Brunos roman Etter hvert vil øynene venne seg til mørket tar oss tilbake til en barndom preget av et overveldende ansvar for en psykisk syk mor, og ikke minst følelsen av å aldri helt passe inn noe sted. På sommerferie i Bosnia var han «for norsk», i Norge var han en homofil utlending. Bruno Jovanović (1990) er fra Tuzla, Bosnia-​Hercegovina. Etter hvert vil øynene venne seg til mørket er hans første bok. Selv ønsker Bruno Jovanović å vise hvor ødeleggende det er å tro at man kan fikse alle problemene sine på egen hånd. (Foto: Anna Julia Granberg)

Bruno J Foto- Anna-Julia Granberg:Blunderbuss

Sandra Lillebøs roman Tingenes tilstand handler om å vokse opp med en mor som er schizofren. Fortelleren er en voksen datter som skriver om sin vanskelige oppvekst og relasjon til moren. I korte avsnitt hopper vi mellom scener fra barndom og voksenliv, til refleksjoner om litteratur og skriving. Boka er åpent selvbiografisk, men fortelleren sier at hun også dikter om hendelser, personer og analyser. Romanen sirkler inn det kompliserte forholdet mellom en datter og hennes psykisk syke mor, fra barndomsminner og slektens historie, til livet her og nå som småbarnsmamma. (Foto: Helge Skodvin)

Sandra Lillebø

Samtalen ledes av Finn Skårderud. Skårderud er psykiater, forfatter og professor. Han er engasjert i tverrfaglige tilnærminger til psykisk helse, med vekt på å lese psykopatologiske fenomener ut fra både humanistiske, kulturelle, estetiske og medisinske tilnærminger. Skårderud har lenge vært opptatt av å formidle fag gjennom populære sjangere, og har således en omfattende virksomhet som faglitterær forfatter, skribent og formidler. Han har også skrevet skjønnlitteratur. 

FinnSkårderud-300x300

Kl 2115-2200 “Gjør så godt du kan”

Fotballmamma, hockeymamma, brytermamma, løpemamma. Det er så lett for oss å kombinere disse ordene. Hvorfor er det slik? Hvilken rolle spiller egentlig en mor i barnas selvrealisering? Det er det Alltid mamma av Tone Ingebrigtsen handler om. 

Hver morgen før hun drar på jobb setter Tone Ingebrigtsen på den første av dagens tre klesvasker. På en vanlig hverdag er de fjorten personer rundt middagsbordet hjemme. Drømmen hennes er å sove helt til klokka sju. Team Ingebrigtsen er en kjempesuksess på TV, og Gjert Ingebrigtsens bok Kunsten å oppdra en verdensmester toppet bestselgerlistene i 2018. I Alltid mamma ser ser vi på en annen rolle i Team Ingebrigtsen, nemlig morsrollen. 

tone i

Samtalen ledes av Roy Conradi Andersen, leder av Litteraturhuset Fredrikstad og styreleder i Stjernen Ung. Roy er tidligere utenrikskorrespondent for VG. Og han er trebarnspappa!

Litteraturhuset, Fredrikstad

Kl 2215-2245 Diktkonserten: Jeg vil våkne til verden 

Karoline Brændjord og Håvard Øieroset vil fylle rommet med poesi og musikk. 

Kan man forsones med å bli forlatt? 

Karoline Brændjord leser fra sin diktsamling Jeg vil våkne til verden. Diktene handler om morens selvmord. De bearbeider en sorg, men de er også noe mer – et forsøk på å favne helheten, se sammenhengen mellom liv og død, sorg og glede, mennesket og naturen. Karoline Brændjord er født i 1990 og bosatt i Oslo. Jeg vil våkne til verden er hennes første bok. Boka ble tildelt Kritikerprisen 2020 og Tarjei Vesaas’ debutantpris 2020, samt kåret til Litteraturfestivalen Æ Ås favorittlyrikkdebutant 2019-2020.

BrændjordKaroline_portrettSvhv oto- May Therese Vorland

Håvard Øieroset er gitarist og komponist, og han briljerer i både klassisk, jazz og rock. Han har bakgrunn fra Musikkonservatoriet i Oslo og Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), også kjent som Paul McCartney-skolen. Til daglig underviser han i gitar ved Kulturskolen i Fredrikstad og Halden kulturskole. Øieroset er medlem i bandene Enmesher og Fabelfisk, samt vikar i Fredrikstad-bandet Cosmic Room.

Håvard-kopi

Vil du kjøpe festivalpass? Følg linkene:

Festivalpass (torsdag, fredag og lørdag) kr 1200

Dagspass torsdag kr 400

Dagspass fredag kr 600

Dagspass lørdag kr 800

Enkeltbilletter til bokbad koster kr 160,-.

Ord i Grenseland støttes av:

Ord i Grenseland – fredag

Festival

Tid: fredag 03. september 2021

Klokken: 18.00 - 22.45

Pris: Fredagspass: 600 ,-

Enkeltbilletter selges på stedet. Pris pr bokbad er kr 160,-.

Arrangør: Ord i Grenseland

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev