Alle snakker om grønn mat. Og mange av oss vil gjerne gjøre maten vår grønnere. Men hvordan gjør vi det i praksis? Nå får du de beste rådene av eksperten sjøl: Andreas Viestad. Møt ham i samtale med Øystein Elgheim.

Myndighetene er bekymra for hva vi spiser. De ber oss spise mindre rødt kjøtt og mer av det gode, grønne. Men hvordan kan vi få ti let grønnere kosthold?

Forfatter og matentusiast Andreas Viestad kan alt om hvilke grønnsaker som er de enkleste og mest bærekraftige å dyrke her i nord. Han vet også mye om hvordan du tilbereder dem i nydelige, fristende retter.

Nå kommer han hit til oss i en samtale om hvordan vi kan endre vanene og åvarene på kjøkkenet for å spise mindre kjøtt: Hva skal til? Hvorfor er det viktig? Hvilke grep kan hver enkelt av oss gjøre?

I sin siste bok Ekte grønn mat presenterer han 120 grønnsaksoppskrifter med utgangspunkt i ulike grønnsakstyper, fra tomater, urter og salater til beter, neper og jordskokk. Boken byr også på forslag til gode kombinasjoner av retter, slik at du kan servere hele, grønne og smakfulle måltider som hele familien blir mett av.

Boken til Andreas gir også en innføring i hjemmedyrking av norske grønnsaker. Når du dyrker selv, har du ikke bare gleden av å spise egenprodusert mat, men du får også et nærere forhold til matens vei fra jord til bord. Urtene du dyrker selv, har sterkere og mer intens smak, salvien får tjukkere blader, ruccolaen har mer temperament. Og potetene kommer i forskjellige størrelser, med ulik smak etter hvilke sorter du dyrker. Bokens frodige foto er tatt av fotograf Mette Randem.

«Jeg er ingen profesjonell gartner, men jeg har utstrakt erfaring med forskjellige typer dyrking av ulikt omfang, fra dyrking i vinduskarmen til småbruk. Og jeg er god til å finne løsninger», sier Andreas.

Andreas Viestad (1973) er en internasjonalt kjent matformidler, kokebokforfatter, skribent og programleder. Han er kjent for sin gode penn og evne til å engasjere og forklare, enten det er dyrking, eksotiske mattradisjoner eller vitenskap. Som suksessrik kokebokforfatter står han bak utgivelser som Bordet fanger (1999), Hvordan koke vann (2005), Smak av krydder (2007), Ekte mat (2011), På grillen (2012), Noe godt hver dag (2013), Julemat (2014), Den store kjøttkokeboka (2015), 90 retter du må kunne (2019) og Gårdsmat fra hjertet av Norge (2020) og Ekte grønn mat (2023).

Andreas har gitt ut flere bøker i USA, vært spaltist i Washington Post og programleder for TV-serien New Scandinavian Cooking, som vises i over 50 land. Han er initiativtaker til og faglig leder ved Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo, og etablerer liknende matkultursentre flere steder i landet. Han er medeier i restauranten St. Lars og Salome i Oslo. I 2015 ble han kåret til årets inspirator av Matprisen. I 2014 mottok han den gjeve Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Allerede i 2002 mottok han Gullpennen, Riksmålsforbundets pressepris.

Øystein Elgheim arbeider som Gjestgiver. Han driver Hvaler Gjestgiveri og har drevet i reiseliv og kulturbransjen i over 40 år. Han er svært opptatt av smakens fysiologi og ren mat, eller «Mat med Mening», som han selv kaller det. Han leder Smaksakademiet og han kåserer ofte om viktigheten av å smake og spise riktig mat til riktig tid med riktig drikke til. Han er også genuint opptatt av tradisjoner, både nye og svært gamle, og nødvendigheten av å videreføre disse. Øystein er også er medeier i en artisansk vingård i Toscana, og har også der implementert viktigheten av rene smaker.

Andreas Viestad: Slik lager du god og grønn mat

Matglede

Tid: tirsdag 09. april 2024

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 160 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev