Søk arrangement
Her er vårt digitale program våren 2020

Her finner du alle digitale sendinger fra Litteraturhuset Fredrikstad våren 2020. Alle sendinger er gratis og åpent for alle.

Valgfri billettpris kan vippses til #552083

Du kan også støtte oss direkte til vår bankkonto: 1503.25.63802

Aktuelle digitale arrangement:

Glimt fra Øssias historie

Onsdag 8. april, kl 20.00

Historiker Svein Skahjem tar oss med på et historisk tilbakeblikk til områdene mellom Gamlebyen og Sellebakk. I dette kåseriet viser han fram områdets jordbruks- og industrihistorie, med nytt blikk på teglverk, sagbruk og kjemisk industri – virksomhetene som la grunnlag for den kraftige befolkningsveksten på Østsiden fra 1860 og frem til våre dager.

Skahjem vektlegger våre verdifulle arbeiderminner, og kåseriet illustreres med til dels ukjente fotografier fra området.

Les mer om dette programmet her.

Filmprek – iHuman

Tirsdag 7. april, kl 20.00

Filmprek fra Fredrikstad kino er tilbake – hjemme hos deg! Vi sitter på Litteraturhuset Fredrikstad, men den gode samtalen med spennende filmskapere er den samme.

Hva er kunstig intelligens og hvordan påvirker det livene våre? Kan kunstig intelligens erstatte mennesket? Og hva betyr det egentlig å være menneske? Filmpreks Anne Fjellro møter regissør Tonje Hessen Schei for å snakke om hennes nye film iHuman, som viser oss noe av hva som er i ferd med å skje – akkurat nå, på godt og vondt.

Arrangør: Fredrikstad kino og Filmprek

Les mer om dette programmet her.

Selma Lageröfs ``Gösta Berlings saga``

Det er duket for en ny episode i serien «Én bok – én stemme». Denne gang lar Lars Tore Bøe oss bli kjent med Selma Lageröfs udødelige «Gösta Berlings saga» fra 1891.

Bøe leser fra og forteller om boken. Selma Lagerlöf (1848–1850) fikk Nobelprisen i litteratur i 1909 som den første kvinnen. Lagerlöf, som bodde i Sunne i Värmland store deler av livet, er aller mest kjent for «Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige», som er oversatt til over 60 språk. Nesten like kjent er debutromanen fra 1891, «Gösta Berlings saga» som vi blir kjent med i denne utgaven av «Én bok – én stemme».

Les mer om dette programmet her.

Corona i Fredrikstad – nå og fremover

Hvordan vil koronakrisen ramme Fredrikstad fremover? Kommuneoverlege Guro Steine Letting anslår at så mange som 20 000 kan bli syke over en periode på åtte uker. Hvordan ruster Fredrikstad kommune seg for dette? Hvilke tiltak gjøres for å forberede seg på det som kommer? Og hva tenker ordfører Jon-Ivar Nygård om situasjonen?

Se og hør kommuneoverlege Guro Steine Letting og ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård i samtale med Perry Aarti Olsen, programansvarlig på Litteraturhuset Fredrikstad.

Dette programmet ble lagt ut tirsdag 31. mars, kl 21.00. Se sendingen her:

Krigen mot bakteriene

Erik Martiniussen har fått strålende kritikker for sin rykende ferske bok om vår tids krig mot bakteriene, en bok som er svært aktuell i disse dager. Antibiotika-resistens er en snikende epidemi som truer med å ødelegge det globale helsevesenet innenfra. Hvis antibiotika slutter å virke, kan det moderne medisinske systemet langt på vei kollapse: Risikoen ved alle operasjoner vil øke radikalt, sykdommer vi trodde vi hadde bekjempet vil igjen bli dødelige – ja selv kolera og pest kan komme tilbake som store epidemier.

Dette programmet ble lagt ut mandag 30. mars kl. 19.00.

Les mer om dette programmet her.

Én bok – én stemme: Knut Hamsuns ``Markens Grøde``

I 2020 er det 100 år siden Knut Hamsun mottok Nobelprisen i litteratur i Stockholm for Markens grøde. Forfatter Lars Tore Bøe leser fra dette mesterverket fra en av Europas viktigste – og mest gåtefulle – forfattere i det forrige århundret.

Mellom lesingen setter Bøe verket i kontekst og introduserer Hamsun og hans forfatterskap – selvsagt med fokus på nettopp Markens Grøde.

Les mer om programmet her.

Dette programmet ble lagt ut torsdag 26. mars. Se sendingen her:

Her er våre siste podcastsendinger: