Her finner du alle digitale sendinger fra Litteraturhuset Fredrikstad våren 2020. Alle sendinger er gratis og åpent for alle.
Valgfri billettpris kan vippses til #552083
Du kan også støtte oss direkte til vår bankkonto: 1503.25.63802
Her finner du alle digitale sendinger fra Litteraturhuset Fredrikstad våren 2020. Alle sendinger er gratis og åpent for alle.
Valgfri billettpris kan vippses til #552083
Du kan også støtte oss direkte til vår bankkonto: 1503.25.63802
hvordan vil koronautbruddet påvirke den globale utviklingen? Hvilken verden kommer ut i den andre enden? Hvordan vil krisen påvirke hvordan vi mennesker ser på hverandre, på internasjonale organisasjoner, på politiske ledere og nasjonalstaten kontra overnasjonale løsninger?
Møt utenriksredaktør i Klassekampen Mari Eifring i samtale med forfatter og journalist Tove Gravdal.
Digitalt folkemøte fra Litteraturhuset Fredrikstad med ordfører Jon-Ivar Nygård, kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen og leder av 17. mai-utvalget, Margrete Kvalbein. Programleder er Perry Aarti Olsen.
Hvordan vil byen takle et nytt utbrudd? Hva skjer når sommergjestene kommer? Hvilke tiltak og restriksjoner gjelder? Hvorfor er noen steder stengt, mens andre får holde åpent? Hva med skoler og idrett? Og hvordan blir egentlig feiringen av 17. mai?
Under andre verdenskrig bidro norske kvinner i alle deler av motstandskampen. Mange satte liv og helse på spill ved å engasjere seg i etterretning, flyktningtrafikk eller illegal presse, mens andre tok aktivt del i sabotasje og militær motstandsvirksomhet. Likevel er deres innsats som regel blitt feid under teppet. Dessuten har kvinnene selv ofte kviet seg for å stå fram med sine opplevelse.
Møt bokaktuelle Mari Jonassen i samtale med Petter Ringen Johannessen.
Litteraturhuset Oslo deler sitt digitale møte med nobelprisvinneren Olga Tokarczuk med Litteraturhuset Fredrikstad.
Forfatterskapet til nobelprisvinneren Olga Tokarczuks viser oss blindsonene i samfunnet og får oss til å se omgivelsene vi omgir oss med på en ny måte, slik bare god litteratur kan. Tokarczuk er en universalforfatter, med et enormt register og unik evne til å veve sammen fortellinger, fra det historiske og encyklopediske, det mytologiske og politiske, og en utforskende vilje til satire og sannhet.
Her kan barn oppleve en tospråklig eventyrstund i et morsomt møte mellom språk og fortellertradisjon. Kanskje man til og med lærer noen nye ord! Rødhette og ulven på norsk og arabisk lest av Eva–Lotta Sandberg og Maryam Alshaaban.
RøverRadion og Litteraturhuset Fredrikstad inviterer deg til en samtale om hvordan det er å være barn og utsatt når hele landet er i karantene.
Koronapandemien har snudd livene våre på hodet. For de aller fleste har det vært en utfordring å justere seg til denne tilværelsen, men hva med de som allerede lever vanskelige liv eller er i sårbare posisjoner? Hva skje på gata nå? Det vil røverne i RøverRadion snakke om.
Autisme har blitt en del av populærkulturen. Dette har ført til økt bevissthet rundt diagnosen. Men fører egentlig fokus på autisme gjennom TV-seriefigurer, aviser, og sosiale medier til økt forståelse og kunnskap, eller blir myter og stereotypier kun forsterket av slik eksponering?
Professor Anders Nordahl-Hansen ved Høgskolen i Østfold har forsket på ulike mediers framstilling av autismediagnosen. I
Historiker Trond Svandal tar oss med tilbake i tid, til 1918 – da spanskesyken kom til Norge og Fredrikstad. Man regner med at denne influensaepidemien tok livet av mellom 50 – 100 millioner mennesker verden over. Bre i Fredrikstad kan så mange som 200-400 ha mistet livet.
Hvordan rammet Spanskesyken Norge og Fredrikstad? Og hvilke konsekvenser fikk spanskesyken for verdenssamfunnet?
Pasjonssonettene – åtte dikt til pasjonens og påskens bibeltekster – ble skrevet i 1996 og urframført i Onsøy kirke samme år. Siden har diktene blitt brukt i kirken på påskeaften med jevne mellomrom, sist i Borgund kirke i 2014.
Tekstene har blitt ledsaget av musikalsk akkompagnement. I denne produksjonen er det organist i Rygge kirke, Terje Norum, som spiller. Musikken er en collage av kjente pasjons- og påskesalmer, men også med komposisjoner av forfatteren og Terje Norum.
Arrangør: Den norske kirke i Fredrikstad.
Historiker Svein Skahjem tar oss med på et historisk tilbakeblikk til områdene mellom Gamlebyen og Sellebakk. I dette kåseriet viser han fram områdets jordbruks- og industrihistorie, med nytt blikk på teglverk, sagbruk og kjemisk industri – virksomhetene som la grunnlag for den kraftige befolkningsveksten på Østsiden fra 1860 og frem til våre dager.
Skahjem vektlegger våre verdifulle arbeiderminner, og kåseriet illustreres med til dels ukjente fotografier fra området.
Filmprek fra Fredrikstad kino er tilbake – hjemme hos deg! Vi sitter på Litteraturhuset Fredrikstad, men den gode samtalen med spennende filmskapere er den samme.
Hva er kunstig intelligens og hvordan påvirker det livene våre? Kan kunstig intelligens erstatte mennesket? Og hva betyr det egentlig å være menneske? Filmpreks Anne Fjellro møter regissør Tonje Hessen Schei for å snakke om hennes nye film iHuman, som viser oss noe av hva som er i ferd med å skje – akkurat nå, på godt og vondt.
Arrangør: Fredrikstad kino og Filmprek
Det er duket for en ny episode i serien «Én bok – én stemme». Denne gang lar Lars Tore Bøe oss bli kjent med Selma Lageröfs udødelige «Gösta Berlings saga» fra 1891.
Bøe leser fra og forteller om boken. Selma Lagerlöf (1848–1850) fikk Nobelprisen i litteratur i 1909 som den første kvinnen. Lagerlöf, som bodde i Sunne i Värmland store deler av livet, er aller mest kjent for «Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige», som er oversatt til over 60 språk. Nesten like kjent er debutromanen fra 1891, «Gösta Berlings saga» som vi blir kjent med i denne utgaven av «Én bok – én stemme».
Hvordan vil koronakrisen ramme Fredrikstad fremover? Kommuneoverlege Guro Steine Letting anslår at så mange som 20 000 kan bli syke over en periode på åtte uker. Hvordan ruster Fredrikstad kommune seg for dette? Hvilke tiltak gjøres for å forberede seg på det som kommer? Og hva tenker ordfører Jon-Ivar Nygård om situasjonen?
Se og hør kommuneoverlege Guro Steine Letting og ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård i samtale med Perry Aarti Olsen, programansvarlig på Litteraturhuset Fredrikstad.
Dette programmet ble lagt ut tirsdag 31. mars, kl 21.00. Se sendingen her:
Erik Martiniussen har fått strålende kritikker for sin rykende ferske bok om vår tids krig mot bakteriene, en bok som er svært aktuell i disse dager. Antibiotika-resistens er en snikende epidemi som truer med å ødelegge det globale helsevesenet innenfra. Hvis antibiotika slutter å virke, kan det moderne medisinske systemet langt på vei kollapse: Risikoen ved alle operasjoner vil øke radikalt, sykdommer vi trodde vi hadde bekjempet vil igjen bli dødelige – ja selv kolera og pest kan komme tilbake som store epidemier.
Dette programmet ble lagt ut mandag 30. mars kl. 19.00.
I 2020 er det 100 år siden Knut Hamsun mottok Nobelprisen i litteratur i Stockholm for Markens grøde. Forfatter Lars Tore Bøe leser fra dette mesterverket fra en av Europas viktigste – og mest gåtefulle – forfattere i det forrige århundret.
Mellom lesingen setter Bøe verket i kontekst og introduserer Hamsun og hans forfatterskap – selvsagt med fokus på nettopp Markens Grøde.
Dette programmet ble lagt ut torsdag 26. mars. Se sendingen her: